Konservering av färskt spannmål sker vanligtvis antingen genom lufttät krossensilering eller helsädesensilering. Krossensilering lämpar sig bäst när fuktinnehållet i spannmålen som ska skördas är cirka 30–40 procent. För konservering av torrare krossat spannmål än detta rekommenderas användning av propionsyra. Helsädesensilering däremot lämpar sig bäst för konservering av torr säd med en fukthalt på cirka 15–25 procent.
Krossensilering grundar sig på mjölksyrajäsning
Vid krossensilering skördas spannmålen i gulmognadsstadiet för att uppnå optimal torrsubstans samt energi- och proteinvärden. Därefter krossas spannmålen antingen direkt på fältet eller på lagringsplatsen och försluts i en lufttät förvaring. Krossensilering baserar sig på mjölksyrajäsning, och precis som vid ensilering av vallfoder kan hållbarheten förbättras avsevärt med rätt typ av ensileringsmedel.
Vanligtvis tillförs ensileringsmedlet i samband med krossningen. Behovet av ensileringsmedel är vanligtvis cirka 3–5 l/ton. Om fuktinnehållet i spannmålen är under 30 procent rekommenderas användning av propionsyra för konserveringen. Vid doseringen av ensileringsmedlet är en jämn fördelning viktig – om medlet inte sprids jämnt i spannmålen kan mängden variera lokalt, även om den genomsnittliga mängden per ton foder är korrekt.
Happowas VP-syrapump är ett pålitligt alternativ för krossensilering. Doseringen kan styras elektroniskt med en Junior-styrenhet eller följas med en flödesmätare. Det finns nu också ett VP-konserveringspaket designat för valskvarn, som inkluderar en fatpump, Junior-styrenhet, flödesmätare, droppstoppsventil, kopplingskabel, punktstrålemunstycken 2+2 st., slangar, Y-koppling och slangklämmor.
Ett jämnt doseringsresultat är A och O vid helsädesensilering
Vid helsädesensilering konserveras säden utan att krossas, och spannmålen skördas så torr som möjligt, med en fukthalt på cirka 15–25 procent. Tillväxten av mögel och skadliga bakterier i den skördade spannmålen kontrolleras med hjälp av ensileringsmedel. Vanligtvis används propionsyra för detta ändamål, eftersom det är särskilt väl lämpat för helsädesensilering.
Rätt dosering beror på spannmålens fukthalt. Vid konservering av helsäd måste särskild uppmärksamhet ägnas åt jämn dosering av konserveringsmedlet, så att det täcker varje säd. Medlet måste också fördelas jämnt i spannmålen.
Även vid helsädesensilering är VP-fatsyrapumpen bäst lämpad för dosering av konserveringsmedel. Den finns i tre modeller som passar behållare av olika storlekar. VP-syrapumpen är särskilt väl anpassad för dosering av propionsyra och är en enkel och driftsäker pump.