Askarruttaako hapottimen asennus ajosilppuriin? Ei hätää, tämän artikkelin avulla asennus luonnistuu varmasti! Artikkelin esimerkkikohteena on NewHolland FR550 -ajosilppuri, johon asennettiin Spreader 30 -hapottimen ympärille rakennettu annostelujärjestelmä.
Asennus aloitetaan pumppuyksiköstä
Hapottimen pumppuyksikkö kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle säilöntäainesäiliötä. Paljon käytetty tapa on rakentaa 1000 litran IBC-kontille ajosilppurin taakse niin sanottu takateline, kuten esimerkkikohteessakin on tehty (kuva 1). Pumpun ja ohjaimen välisen kaapelin pituus on Spreader 30 -hapottimella 10 metriä, eli pituus riittää vaikka pumppuyksikkö asennettaisiin silppurin takaosaan (kuva 2). Kun välikaapelia viedään pumpulta ohjaamoon, on syytä varmistaa, ettei kaapeli ole vaarassa irrota tai takertua.
Hapottimen ohjain asennetaan ajosilppurin ohjaamoon niin, että se on helposti käden ulottuvilla hapottimen ohjausta varten (kuva 3). Myös näytön on oltava hyvin näkyvillä esimerkiksi alhaisesta virtauksesta varoittavan hälytyksen varalta. Asennuksen on oltava jämäkkä, jotta ohjain pysyy tukevasti paikoillaan. Tietenkin ohjainta asennettaessa on myös tärkeää huomioida ja varmistaa, ettei se rajoita muiden ajosilppurin toimintojen käyttöä.
Seuraavaksi rakennetaan letkutukset IBC-kontin ja hapottimen pumppuyksikön välille. IBC-konttiin asennetaan imuputki, jolta säilöntäaine johdetaan pumppuyksikköön näiden kahden välille kytkettävän imuletkun välityksellä (kuvat 4 ja 5). Imuletkuun kannattaa asentaa suodatin, joka ehkäisee säiliöön mahdollisesti kulkeutuvien roskien ja epäpuhtauksien pääsyä pumppuyksikön sisään.
Suuttimille kaksi mahdollista asennuspaikkaa
Hapottimelta säilöntäaine kulkeutuu letkuja pitkin silppurisuuttimille, jotka asennetaan joko ajosilppurin kammioon tai torven päälle lippaan. Viimeksi mainittu on edelleen suosittu asennustapa muun muassa siksi, että se suojaa korjuukonetta säilönnässä mahdollisesti käytettävän hapon syövyttäviltä vaikutuksilta. Kun käytössä on riittävän tehokas annostelujärjestelmä – tässä hapottimena jopa 30 l/min tuottoon yltävä Spreader 30 – saadaan riittävä annostelu aikaiseksi myös torveen asennetuilla suuttimilla. Esimerkkikohteessa suuttimet asennettiin asiakkaan toiveesta torven päälle (kuvat 6 ja 7). Suuttimien asennustapa ja pumppuyksiköltä osittain koneen rungon sisältä suuttimille vedetyt letkut näkyvät hyvin kuvassa 8, 9 ja 10.
Esimerkkikohteessa on käytetty takaiskuventtiilillä varustettua silppurisuutinsarjaa, jossa suuttimen sisään rakennettu takaiskuventtiili pysäyttää säilöntäaineen vapaavirtauksen välittömästi, kun hapotin sammutetaan. Lisäksi voidaan käyttää erillistä, letkuun asennettavaa tippumisenestoventtiiliä, joka on tarpeellinen myös silloin, kun suuttimet asennetaan torven sijaan ajosilppurin kammioon.
Viiveohjausrele on kätevä lisävaruste
Edellisten lisäksi esimerkkikohteen asennuksessa on käytetty myös viiveohjausrelettä, joka on suunniteltu erityisesti ajosilppurikäyttöön (kuva 11). Viiveohjausreleen avulla hapottimen pumppaus voidaan säätää alkamaan automaattisesti halutun ajan kuluttua siitä, kun noukin lasketaan karholle. Näin varmistetaan, että säilöntäaineen pumppaus alkaa vasta siinä vaiheessa, kun rehu on ehtinyt silppuritorveen, jolloin säilöntäainetta ei suihkuteta turhaan ilmaan. Myös viiveohjausrelettä käytettäessä hapotin sammuu kuitenkin tavallisen ohjausreleen tapaan välittömästi silloin, kun noukin nostetaan ylös karholta.
Esimerkkikohteen asennuksessa käytetyt tuotteet Happowan verkkokaupassa:
Spreader 30 -hapotin – sis. pumppuyksikkö, ohjain ja välikaapeli (10 m) ja virtakaapeli
Pvc-letku, spiraalivahvistettu
Silppurisuutinsarja takaiskulla RST
Artikkelin kuvat: Juho Sippola